journalist

Telefoon: of ik voor AD Sportwereld de Tour de France wil verslaan. Ja, ik wil. Graag zelfs. Alleen ben ik – naast mijn bestaan als freelance stukkiesschrijver – ook nog twee dagen per week docent in het speciaal onderwijs. 

Dankzij enkele aardige onderwijscollega’s die wat dagen willen ruilen, kan ik in 1996 tóch mijn Tourdebuut als verslaggever maken. Halverwege het wielerspektakel moet ik wel naar huis om de laatste dagen van het schooljaar les te geven. 

**

Het Tour de France-avontuur betekende de ommekeer; ik werd fulltime journalist. Ik haalde in hoog tempo – zo moeilijk was het dus niet – mijn diploma aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg, en ging steeds meer voor het AD en andere opdrachtgevers schrijven. Eerst alleen over sport, later ook voor andere redacties.

Nu, in 2018, schrijf ik nauwelijks meer over sport. Ik ben wel veelschrijver en werk aan interviews, reportages, columns en achtergrondartikelen. Variërend van een luchtig artikel over  verschillende ‘baastypen’ op de werkvloer tot reisreportages over de hele wereld voor AD Magazine. Want ja, ik heb last van een brede belangstelling. En ja, natuurlijk blijf ik schrijven over mijn oude liefde, het onderwijs dus.

Wat ik zoal doe als journalist:

  • Projectredacteur/meeschrijvend coördinator voor de ‘bijzondere bijlagen’ van De Persgroep. Taak: voor een magazine of themabijlage (bijvoorbeeld ‘onderwijs’, ‘wonen’, of Rotterdam marathon) schakel ik andere freelancers en fotografen in.
  • Voor De Pergroep-kranten (landelijk en regionaal) schrijf ik onder meer achtergrondartikelen en reisreportages. En bij brainstorms over nieuwe plannen ben ik vaak van de partij.
  • Eindredacteur voor verschillende redacties, print en online.

Een greep uit mijn journalistieke ervaring

  • Bureauredacteur en eindredacteur voor diverse redacties van het AD (cultuur, sport, landelijk nieuwskatern, regio, reizen, weekendbijlages), voor Metro en het &Katern van de Persgroep.
  • Interviews en projectredacteur voor De Ondernemer.
  • Interviews en reportages voor Stadskrant Delft.
  • Interviews voor De Zaak.
  • Hoofdredacteur van diverse sportmagazines.